Skriv ut

Pallfjellet

5556
besøk

Turmål i området

Byfjell med Bodø by i front, pall etter pall!

Høyde: 175 moh, med 50 - 165 meters stigning. Startpunkt ligger på 10 til 140 moh.
Lengde tur/retur: 1,2 – 3,6 km
Tidsbruk: 30 minutter og oppover.
Vanskelighetsgrad: Lav

Parkering: Ved Rønvik skole eller ved Rønvik kirke er det gode parkeringsmuligheter. Stor parkeringsplass på Rønvikfjellet ved Turisthytta for de som går den ruten. Ved Lagårdhøgda er det begrenset med parkering, her må man finne seg en annen gate å parkere i. I Kvalvika er det ok parkering ved stranden og tunnelen ut mot Kvalvikodden. Sykkel er det ubegrenset plass til fra alle utgangspunkt.

Rutebeskrivelse:
Fra Rønvikfjellet, 1,8 km hver vei
I stedet for å gå mot Keiservarden går du den andre retningen, over Rønvikfjellet med skilting mot Linken 1,2 km. Stien starter på platået ned mot Skivika like nedenfor parkeringsplassen. Langs hele ruten er det flott utsikt. Det går mange ulike stier i dette området og Bodømarkas Venner har flere plasser satt ut benker. Ved Linken står det skilt til Pallfjellet, herfra er det ca 600 meter igjen.

Fra Rønvik kirke, 1,5 km hver vei
Følg Amtmann Worsøes gate oppover ca 150 m. Til venstre for Amtmann Worsøes gt 29, ved gangfeltet, går det en litt skjult sti og etter hvert trapp opp til Skillbakken. Like til venstre her følger man Furubakken oppover rundt svingen før man tar av skiltet rute til Linken. Vegen er asfaltert helt opp til Linken. Fra Linken følger man skilt og sti mot Pallfjellet. Man har herfra hele tiden Pallfjellet med sine to varder i syne. Stien går noen plasser veldig nært stup, så pass på. Vil man ikke gå oppom Linken og samtidig spare noen meter er det mulig å ta av på uskiltet sti i den siste svingen under tårnet.

Fra Kvalvika, 1 km hver vei
Kommer du i bil må du parkere ved stranden eller tunnelen. Så følger du Kvalvikveien tilbake, tar til venstre og går gang- og sykkelveien oppover. Ved innkjøringen til Storsvingen ser du en trapp på andre siden av vegen (Fv834). Denne følger du oppover fjellet. I starten er det ganske bratt, men etter hvert blir det slakere. Flere ulike stier tar av oppover her, slik at det om du er usikker kan lønne seg å ha med et kart eller en app som viser de ulike stiene. Raskest opp til Pallfjellet er det å krysse kløfta (obs, kryss kun kløfta der det er sti) og gå opp på fjellet. Alternativt kan man gå rundt det idylliske Pallvatnet i en sirkel og gå opp på fjellet.

Fra Lagårdshøgda, ca 800 m hver vei
Mellom Lagårdshøgda 5 og 7 går det en anonym sti mot «Fjellet». Selv om dette ser ut som private tomter, er den smale trasèen sikret som sti for allmennheten. Her går man oppover skråningen og fjellet, og velger selv om man vil krysse kløfta eller gå rundt Pallvatnet opp til Pallfjellet.

Aller kortest vei, 600 meter helt opp til Pallfjellet, er det ved startpunkt i bakken ned til Skivika ved Fv834. Her er det dårlig med parkering, slik at man bør sykle eller gå hit for å bruke denne trasèen. Hold også stitrasè utenom eneboligen oppe i bakken.

Pallfjellet har med andre ord uendelige rundturmuligheter – valget er ditt.

Utsikt: Flott utsikt både mot Rønvik, byen, Bestefarvarden på Bratten, Nordsia, Lofotveggen og mye mye mer!

Annet: Pallfjellet heter Pollfjellet på de fleste kart – men siden navnet Pallfjellet er brukt på alle skilt i området, og også de fleste lokale sier dette, brukes det navnet her. Pall har mange betydninger, en av dem er «en avsats eller hylle ute i naturen», noe som dette området har mye av.

Pallvatnet like nedenfor Pallfjellet er et idyllisk lite vann. Her er det satt ut turbenk like ved vannet. Hvis man vil ta seg en dukkert må man gjøre det litt mot nord der vannet er på det smaleste, andre plasser er det for grunt.

Rønvikfjellet er et område som hvert år blir brukt til turorientering – hvorfor ikke ta noen slike poster samtidig som du går til Pallfjellet?

Man passerer imellom Linken og Pallfjellet den flotte og inviterende «hale-jenta» som noen har malt inn på en vegg her.

Vil man ha litt ro fra alle som kommer til å besøke Pallfjellet i 2017 er det mulig å gå litt ned fra toppen og sette seg på en anonym «pall» og se på byen. Merk at det ikke er mulig å gå rett ned til Rønvik herfra, man må litt rundt.

Toppfadder: Lill Kathrin Hanssen, 90681723, lillhanssen@gmail.com

Bli med!