Skriv ut

Junkerfjellet

6617
besøk

Turmål i området

Utsiktsvandring på adelsmann Junkerens skuldre!

Høyde: 283 moh
Lengde tur/retur: 5 km
Tidsbruk: 45 minutter og oppover
Vanskelighetsgrad: Lav

Parkering:
Fra Maskinisten:
Den store parkeringsplassen i Maskinisten (ved krysset imellom Junkerveien og Kleivaveien) har som oftest ledige plasser.

Fra Travbanen på Bestemorenga:
Best parkeringsmuligheter fra Bestemorenga-siden er det på parkeringsplassen til travbanen, ca 100 meter før skibrua. Alternativt kan man parkere ved Bestemorenga skianlegg. Det er også mulig å parkere noen biler ved starten av grusvegen opp til Junkerfjellet (noe de fleste gjør). Kjør Soløyvannsvegen 5,4 km fra Grønnåsenkrysset eller 11,1 km fra rundkjøringen på Bertnesfor parkeringsplassen ved travbanen.


Rutebeskrivelse:
Fra Maskinisten
Gå turvegen i kanten av Rønvikjordene mot gapahukene. Ved første gapahuk og samlingsplass er det kryss med skilt mot bl a Junkerfjellet. Her følger man turvegen inn dalen imellom Pinfjellet og Frostfjellet. De ulike stikryssene er godt skiltet i dette området. Ved enden av vegen følger man stien oppover. Stien er til tider veldig bratt. Dette er ikke noe problem ved tørt vær, men når det er bløtt kan den bli ganske sleip.

Etter hvert åpner utsikten seg og man kommer til den flotte gapahuken, hvor postkassen vil bli plassert. Høyeste punkt er litt forbi gapahuken, på et berg like ved vegen.

Fra Travbanen:
Følg Soløyvannsvegen ca 100 meter til krysset der grusvegen begynner, like ved skibrua. Herfra er det enkel vandring langs grusvegen opp til toppen. Noen plasser der vegen tar store svinger kan man ta små stisnarveger.

Rundturmulighetene er ellers veldig gode – i dette turområdet har man et stort utvalg av stier å velge i. Turen kan f eks kombineres med Vågøyvatnet rundt mot nord eller Stordalen mot sør.

Utsikt
Byen, Bodømarka og fly som lander og tar av fra flyplassen er det ekstra god utsikt til fra Junkerfjellet. Samtidig ser man hele byens omland med fjellverdenen som hører med.

Annet
Junkerfjellet har også brukt å bli kalt for Junkeren, men dette er en omtale som har vært mindre i bruk de siste årene. Fjellet har fått navnet sitt etter Preben von Ahnen, junker Preben. Junker betyr her adelsmann. Han var en tysk adelsmann som var lensherre for «Nordlandene» og hadde sitt sete på Bodøgård fra 1646. Grusvegen ble bygd på 1970-tallet av Forsvaret, og er stengt for vanlig motorisert ferdsel. Den er godt mulig å sykle eller gå med barnevogn om sommeren.

Om vinteren er det ofte tråkket sti helt opp, siden dette er en mye brukt rute hele året. Bodø Østre Skytterlag har skytebane ved Bestemorenga. Hører man skudd så kommer de med stor sannsynlighet herfra. Bodømarkas Venner har satt ut benker flere plasser i området.

Toppfadder: Gry Elnæs Jenssen, 41688994, gry@intu.no

Bli med!